Eerste Hulp Bij Vlekken (EHBV)

Een vlekje (ongelukje) zit in een klein hoekje. Een glas rode wijn dat omvalt, een vetvlekje op uw kleding tijdens een diner of een penstreep op kantoor. U herkent het waarschijnlijk wel. Met onze vlekkenwijzer en in samenwerking met Miele wordt het mogelijk dat u een aantal van deze vlekken zelf kunt behandelen en verwijderen. Een garantie voor een smetteloos bestaan kunnen we u niet geven. U heeft wel met de vlekkenwijzer een waardevolle hulp, voor de behandeling van uw kleding bij de hand.

Hoe kunt u zelf vlekken behandelen en verwijderen?

Elke seconde telt, over het algemeen geld: bij vlekken is het belangrijk zo snel mogelijk te handelen. Er moet namelijk in eerste instantie worden voorkomen dat de vlek in de vezels kan trekken. Gebruik bijvoorbeeld direct nadat de vlek ontstaan is keukenzout, zodat de vloeistof in ieder geval alvast voor een groot deel geabsorbeerd wordt. Witte azijn of koolzuurhoudende vloeistof (bruiswater, bier e.d.) kan ook helpen, aangezien zij de kleurstof van de vlek verdunnen. Vergeet niet om nog even met een schoon absorberend doekje na te deppen.

Algemene regels:

Altijd zoveel mogelijk vuil, vloeistof en resten van te voren verwijderen.

Los vuil en resten op zuigen of op vegen en vloeistof laten absorberen met een schone absorberende doek of tissuepapier. U zorgt er dan voor dat het vuil zich in de vezels en het weefsel van de doek of het papier kan nestelen.

Wrijf de vlek er niet in, maar probeer zoveel mogelijk te deppen.

Eventueel kunt u hard geworden vlekken proberen weg te schrapen met een bot mesje.

Werk altijd van buiten naar binnen en probeer zo de vlek te isoleren.

Wijn

Allereerst is het belangrijk om zo veel mogelijk vloeistof te verwijderen. Dit kunt u doen met een schone absorberende doek. Nadat u dit heeft gedaan kunt u de vlekken/ overige vloeistof uitspoelen met lauw (géén heet) water. Vervolgens kunt u de kledingstukken wassen, wij raden hierbij aan om een wasmiddel met oxiderende bestanddelen te gebruiken zoals Oxi Vanish. Het oxidatie proces zorgt ervoor dat het vuil, de vloeistof en de vlek los laat.

Vet- en olie

Dit soort vlekken kunt u altijd het beste voorbehandelen met speciale vloeibare middeltjes op basis van citroen of azijn, deze middeltjes breken het vet/ de olie af. Na het voorbehandelen kunt u de kleding wassen op de hoogst toegestane temperatuur.

Kaarsenvet

Laat het kaarsenvet eerst opdrogen en uitharden. Verwijder daarna zoveel mogelijk van het kaarsenvet van het kleding stuk met bijvoorbeeld een bot mesje. Stel een strijkbout op de toegestane warmte in. Leg vervolgens onder en op de vlek een velletje keukenpapier of een theedoek. Druk met de strijkbout op de vlek en het kaarsenvet zal in het velletje papier of de theedoek trekken. Is de kaarsenvet vlek groot of zijn het er meerdere, let er dan op dat u regelmatig een schoon stukje papier of theedoek pakt. Let erop dat u niet met de strijkbout op en neer gaat, maar alleen drukt anders wrijft u het kaarsenvet in de kleding. Daarna kunt u het kledingstuk gewoon wassen.

Make-up vlekken

Cosmetica vlekken kunt u het beste eerst voorbehandelen met vloeibaar wasmiddel.
Na het voorbehandelen kunt u de kleding wassen op de hoogst toegestane temperatuur.

Chocolade en ijs

Dit soort vlekken kunt u het beste eerst voorweken in warm water met een beetje wasmiddel en daarna voorbehandelen met vloeibaar wasmiddel. Daarna kunt u het kledingstuk gewoon wassen.

Kauwgum

In eerste instantie moet u ervoor zorgen dat de kauwgum niet meer aan het kledingstuk plakt en hard wordt. Dit kunt u het beste doen door de kauwgum te bevriezen. Hiervoor doet u uw kledingstuk in een zakje en legt u deze in de diepvries. Nadat de kauwgom bevroren is, kunt u deze van uw kleding afbreken, daarna kan het gewoon in de was.

Brandvlekken

Tegen brandvlekken is dikwijls niet echt veel te doen. Soms kunnen hier en daar wat vlekken worden verwijderd met azijn of bleek, maar voor sommige kledingstukken is het alleen mogelijk deze te laten repareren, door bijvoorbeeld een brandgaatje te laten stoppen. Echter is het stoppen van een brandgaatje niet goedkoop en in sommige gevallen blijft de reparatie zichtbaar.