Wassen

Met de wasmachine: Wacht niet tot uw kleren te vuil zijn voordat u ze in de wasmachine stopt. Leg ze klaar op een droge en goed geventileerde plaats. Zorg dat alle zakken leeg zijn de knopen los en de kraag omhoog voor elke wasbeurt. Sorteer uw kleding uit op kleur en textielsoort. Stop uw wasmachine ook nooit te vol, de was moet genoeg ruimte hebben. Let altijd op de wasvoorschriften die op het wasetiket vermeld staan, let hierbij vooral op de maximale wastemperatuur.
(Wasmachines zijn niet allemaal hetzelfde, laat u bij de aanschaf goed adviseren door een expert!)
De handwas: Bij de eerste wasbeurt van nieuwe kleren kunnen de kleuren afgeven. Daarom is et altijd verstandig om nieuwe kleren apart te wassen. Doe dit bij voorkeur in koud water zonder te laten weken. Wacht tot de zeep goed is opgelost voordat u uw kleren onderdompelt. Wrijf uw kleren niet, maar knijp er zachtjes in en spoel ze achteraf grondig uit.

Drogen

Om te vermijden dat uw kleding vervormd, is het beste om zware kleding niet op te hangen maar plat te leggen. Stel uw donkere en kleurrijke kleding niet bloot aan fel zonlicht en sterke wind, hier worden ze faal door. Indien u uw kleding binnenshuis wilt laten drogen, doe dit dan in een ruimte met voldoende luchtstroming. Gebreide kleding kan men het beste plat op een handdoek leggen. Hang ze niet op en stel ze ook niet bloot aan de zon of andere rechtstreekse warmte bronnen.

Strijken

Volg altijd de instructies op het wasetiket, waarop de strijktemperatuur vermeld staat. Voor dat men begint met strijken, kijkt u ook altijd eerst of de strijkzool van het strijkijzer schoon is en of het apparaat niet ontkalkt hoeft te worden. Begin altijd met het wasgoed dat de laagste temperatuur vereist, bijvoorbeeld linnen. Indien de temperatuur te hoog staat laat deze dan eerst enkele minuten afkoelen. Voor het beste resultaat strijkt u de wasgoederen als deze nog een klein beetje vochtig zijn. Na het strijken, verwijdert u eventueel vuil dat aan de strijkzool zou kunnen kleven met een doekje, voordat het strijkijzer afkoelt.

Wassymbolen

Wat vertellen de wassymbolen op uw etiketten? Bekijk onze wassymbolen

Textielsoorten, stof tot nadenken!

Pas altijd op met hoge temperaturen, deze zijn doorgaans nooit aan te raden voor textiel.
Gebruik azijn i.p.v. wasverzachter om kleuren in uw kleding vast te houden.
Bleekmiddelen maken textiel wit doordat ze uitbijten en kunnen dus ook textiel beschadigen.
Schakel voor hardnekkige vlekken een professional in voordat u uw kleding beschadigt.
Gevoerde en gewatteerde kleding vereisen een speciale behandeling door een stomerij/ droogkuis.